De Nederlandse sabelpoot krielkippen zijn er in veel verschillende kleuren. De meeste voorkomende kleuren zijn blauw, blauw/parelwit, citroenporselein, okerwit porselein, blauw, zilver, maar ook bruin/beige of zwart/witte kleuren. Ze komen soms met en soms zonder baard voor. Het is een relatief klein (circa 700 gram) hoenderras met uitgesproken been- en voetveren. Alsof ze sokjes aanhebben. De veren steken achterwaarts uit als een sabel, vandaar de naam sabelpoot. Deze stijve veren worden gierhakken genoemd.
Naast het feit dat deze kippen een rustig en betrouwbaar karakter hebben, zien ze er prachtig uit. Ze zijn om die reden geschikt met kinderen in een woonwijk en een mooie aanwinst in de tuin. Daarnaast leggen ze bijna iedere dag een eitje. Ook niet verkeerd. Ze worden gemiddeld 5 tot 8 jaar oud en er zijn gevallen die ouder worden bij een juiste verzorging.
1 krielkip heeft toch wel minimaal 25 liter inhoud nodig aan leefgebied, maar uiteraard is het hoe meer ruimte, hoe beter. Er moet een binnenhok zijn met legnesten, badzand, opslagton voor eten en drinkmogelijkheden. Het wordt erg gewaardeerd als ze mogen scharrelen in de tuin. Door hun ”sokjes” zijn het geen echte gravers dus kunnen ze goed los in de tuin.
In de blog huisvesting sabelpootkrielkippen zal hier uitgebreider op worden ingegaan.
Qua voeding kan het best een compleet gevarieerd korreldieet gegeven worden. Kuiken dienen eerst tot 10 weken groeimix te krijgen. Vanaf 10 weken groeimix voor jongvolwassen kippen. Vanaf 25 weken is de kip volwassen. Als snack is het leuk om kippensnacks te geven, maar ook fruit en groente doen het altijd goed. Bedorven voedsel is echter ook voor de kip niet goed. Ben dus wel kritisch op het snijafval. Verder zijn meelwormen een mooie manier om ze mee tam te maken. Ze zijn er dol op!
In de blog voeding zal hier uitgebreider op worden ingegaan.
Er zijn enkele zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij de aanschaf en verzorging van deze krielkip. Om te beginnen is het het beste de kippen in te enten en te ontwormen. Daarnaast is het erg belangrijk kippenluis te voorkomen. Hieronder enkele must-do’s:
– Als ondergrond tabakstalen gebruiken.
– Anti-bloedluis aan drinkwater toevoegen.
– Het hok inspuiten met Anti-bloedluis
Wanneer er toch bloedluis wordt gesignaleerd is het belangrijk direct te bestrijden met hiervoor bestemde bestrijdingsmiddelen.
In mijn blog verzorging zal hier uitgebreider op worden ingegaan.
Het broedseizoen begint in het voorjaar en eindigt tot laat inde zomer. Wanneer de kippen broeds worden en er is een haan in de kippenren, zal de kip ongeveer 3 weken broeden op de eitjes. Wanneer de eitjes uitkomen zal de moederkip direct beginnen te leren aan de kuiken hoe ze de verschillende zaden en korrels moeten eten. Het is belangrijk alert te zijn dat de kuikens bij het drinkwater kunnen en uitgebalanceerd kuikenvoer krijgen.
In mijn blog over broeden zal hier uitgebreider op worden ingegaan.