De Latijnse benaming voor de vampierkrab is Geosesarma dennerle. Naar de vampierkrab is wetenschappelijk nog weinig onderzoek naar gedaan. Het kan daarom soms lastig zijn om goed uit te vogelen hoe ze het beste te verzorgen. Ze zijn pas sinds circa 2006 op de markt gekomen en sinds die tijd erg hard in populariteit gegroeid. Genoeg reden om dit lieve diertje eens beter te bestuderen en onze bevindingen te delen met de wereld.
Anders dan de meeste soorten krabben, is de vampierkrab geen zoetwaterkrab. Het zijn semi-terrestrische dieren. Ze wonen dus veel op het land. Wel hebben ze water nodig, in het bijzonder tijdens het vervellen. Het schild van de krab kan tot de 2,5 cm groot worden en met pootjes erbij circa 5 cm. De mannetjes zijn vaak net wat groter dan de vrouwtjes en hebben grotere klauwen. Daarnaast is de onderkant van het schild bij mannetjes vaak langwerpig of puntig en bij de vrouwtjes meer rond of ovaal. Het zijn sociale beestjes en gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben een levensverwachting van circa 2 jaar. Ze gaan niet goed met andere soorten krabben. Ook binnen hun soort kun je beter dezelfde kleursoort bij elkaar zetten om ruzies te voorkomen.
Vampierkrabben zijn in veel verschillende, prachtige kleuren verkrijgbaar. Paars met geel, knalrood of feloranje. Maar ook regenboogvarianten en Halloween kleuren. Zelf hebben wij gekozen voor de paars met gele vampierkrabben.
In de blog Onze vampierkrabben laten we zien hoe wij ze geplaatst hebben.
Qua huisvesting heeft een vampierkrab meer land nodig dan water. Een zoetwateraquarium is daarom niet geschikt. Beter kiest men voor een paludarium. Vampierkrabben kunnen niet lang onder water blijven, dus moet er worden gezorgd voor ondiep water of voldoende uitwegen naar de oppervlakte. Om territoriale gevechten te voorkomen is het belangrijk om voor voldoende schuilplekken te zorgen. Ze hebben ongeveer 10 liter inhoud per krab nodig. Het paludarium moet goed afgesloten kunnen worden, want ze ontsnappen snel. De temperatuur moet rond de 24 en 28 graden Celsius zijn met een luchtvochtigheid van circa 75%. Het water moet goed gefilterd zijn of regelmatig ververst. De vampierkrab vervelt op volwassen leeftijd ongeveer 1x per maand. In het eerste half jaar van zijn leven zal dit veel meer zijn. Het is dan belangrijk dat ze voldoende schoon water hebben. Ook zijn ze daarna erg kwetsbaar en dienen er voldoende schuilplekken te zijn.
In de blog Opbouw Paludarium vampierkrabben vertellen we hoe wij het aangepakt hebben. Of bekijk onderstaand filmpje.
In het wild eten ze voornamelijk kleine insecten (levend en dood), wormen en plantaardig afval. Het zijn dus omnivoren. In gevangenschap zijn ze vooral blij met stukjes worm, kleine pekelkreeftjes, rode muggenlarven. Maar ook visvlokjes, groentes en droge bladeren voldoen. Het is belangrijk dat ze voldoende calcium binnen krijgen.
In de blog voeding zal hier uitgebreider op ingegaan worden.
Een vrouwtje draagt ongeveer 15 weken haar eitjes en kiest er meestal voor om deze in het water te leggen. Dit zijn meestal circa 30 eitjes, maar wisselt sterk. De buikschild van het vrouwtje gaan dan wat meer open staan. Voortplanting blijft nog een beetje mysterieus is de literatuur. Om die reden hebben we besloten onze situatie te documenteren.
In de blog voortplanting zal hier uitgebreider op ingegaan worden.