Axolotls zijn bijzondere dieren. Deze, van oorsprong uit Mexico, amfibie is vernoemd naar de God Xolotl, welke water monster betekent in de Azteekse mythologie. Hun uiterlijk wordt het meest gekenmerkt door hun uitwendige kieuwen. Ze zijn eigenlijk nooit door geëvalueerd als salamander en zijn blijven hangen in de larve-fase.
Hun anatomie is fascinerend. Zo zijn ze in staat grote delen van hun lichaam te regenereren! Denk daarbij aan ledematen, gedeeltes van het brein en andere organen. Dit maakt dat ze ook enorm populair zijn in de wetenschap. Ze hebben kleine ogen zonder oogleden. Dat maakt ze wat gevoelig voor licht.
Anders dan Mexico doet vermoeden zijn axolotls koud waterdieren. Dit betekent dat ze voorkeur hebben voor een water temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Koelen tijdens warme maanden is dus ook zeker noodzakelijk.
Axolotls zijn carnivoren; oftewel vleeseters. Ze leven voornamelijk van kleine waterdiertjes, zoals rode muggenlarven, watervlooien, wormen e.d. Ook zijn er pellets beschikbaar en bevroren voedsel. Levend voedsel is altijd een betere stimulans, maar kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Axolots komen voor in erg veel kleuren. De wildkleur is echter wat zwart/bruin/grijs. De wetenschap is zelfs verantwoordelijk voor sommige fluoriserende varianten.
Axolotls zijn sociale dieren en herkennen na een tijdje hun verzorger. Ze weten wanneer het etenstijd is. Dit maakt ze dan ook leuk om te houden.