Wij als Dumpylife zijn altijd al groot fan geweest van (neo)caridina. Het zijn vrolijke nuttige diertjes in het aquarium en komen echt in elk mogelijke kleur voor. Wij hebben verschillende paludaria en aquaria en deze zijn nooit compleet zonder de neocaridina.
Toch vonden we dat de kleuren van de garnalen bij de gemiddelde dierenwinkel soms tegenvielen. De garnalen waren soms zwak, bijvoorbeeld maar 1 oog of met ziektes. Op internet zagen we de mooiste kleuren, maar de verkrijgbaarheid van echte high grade garnalen in deze winkels viel tegen.Als je net begint met garnalen houden, of wanneer je kleur minder belangrijk vindt, vormt dat geen probleem. Maar als je de mooiste gekleurde garnalen wilt kweken zul je moeten selecteren op kenmerken die jij mooi vindt. In de winkel zijn de garnalen vaak nog net te klein om al streng op die kenmerken te selecteren en bovendien, daar zit weinig winkelier op te wachten.
Na veel onderzoek gedaan te hebben over wat belangrijk is binnen de garnalenkweek, besloten we zelf de sprong eens te wagen. Met het doel de mooiste, sterkste en gezondste neocaridina te kweken.
Mooie missie natuurlijk, maar daar is wel ruimte voor nodig. Ruimte voor toch wel een flink aantal aquaria, afhankelijk van de gewenste kleurencombinaties van de garnalen. Deze aquaria kun je zelf los aanschaffen en in een kast zetten, maar er is ook voldoende tweedehands te vinden op internet. Ook wij vonden daar 2 kasten met in totaal 18 bakken te splitsen. Deze kasten waren zodanig ingericht dat het mogelijk was dezelfde waterstroom te creëren om zo alles tegelijk te filteren. Toch hebben wij dit aangepast. Het zou erg makkelijk zijn geweest, maar we waren toch bang voor eventuele ziektes bij aanschaf van nieuwe kleuren garnalen. Het was beter de mogelijkheid te hebben om te isoleren.
Het was een flinke klus om de kasten te plaatsen, maar toen ze stonden waren we erg tevreden. Er was nog een hoop werk aan de winkel, maar de vervelendste klus zat erop. Nu komen de leuke klusjes:
-De aquarumbakken moesten schoongemaakt worden,
-De apparatuur,
-Lampen moesten gemaakt worden,
-afdekplaten maken van plexiglas
De uitdaging was dat het zoveel bakken waren. Alles moest dus in 18-voud.
Toen mocht eindelijk het leuke werk beginnen! De aquaria in laten draaien. Omdat we al wat garnalen hadden zijn we begonnen met 1 aquarium. Toen we vervolgens onze gewenste grondstenen en inrichting binnen hadden, hebben we de andere aquaria in laten draaien. Deze worden gereserveerd voor onze mooie kleuren. De rest van de bakken zou gebruikt worden voor selectieve kweek en ”restgarnalen”.
Elk aquarium heeft zijn eigen (lucht)filter en thermostaat. Wj hebben deze met heel fijn gaas afgedekt, zodat ook de allerkleinste garnaaltjes niet vast komen te zitten in het filter. Alle luchtfilters zitten aangesloten op een grote luchtpomp die alle aquaria van lucht voorziet.
Bij de aanschaf van dit aquarium-systeem kregen we verlichting bij. Hier waren we echter niet super tevreden over. Vooral omdat we de kleuren goed moeten kunnen zien, moest er goede verlichting komen. Na veel speurwerk op internet hebben we besloten zelf een systeem te maken. Hiervoor hebben we led-lampen gekocht van 50W met mogelijkheid tot dimmen. Hierdoor kunnen we bij kleurbepaling of verzorging wat meer licht creëren, maar voor de leefbaarheid is wat minder licht prettiger. De lampen staan dus grotendeels van de dag gedimd.
Hierna was het tijd voor de afdekking. We hebben hierbij gekozen voor plexiglas. Van te voren goed opmeten, nameten, nog een keer nameten, en dan de platen bestellen. Als topplaat hebben we 2mm dik plexiglas gebruikt voor de bakken die in drie compartimenten verdeeld zijn. De bakken die dit niet zijn bieden minder steun en daarom hebben we daar 4mm dik plexiglas gebruikt. Voor de de deurtjes hebben we 5mm gebruikt omdat deze veel onderhevig zullen zijn aan manipulatie. De deurtjes zitten ieder vast met drie scharnieren. De scharnieren hebben een afmeting van ca. 2×1,5 cm. Wat het makkelijkste werkte was om eerst de topplaat en deurtjes neer te leggen zoals het zou moeten worden. Dan met 1 scharniertje de gaatjes aftekenen op zowel de topplaat als de deurtjes. Dan wordt het weer even spannend want met een drie mm metaalboortje moeten daarna de gaatjes geboord worden. Ze zitten dicht tegen de rand van de plaat dus vooral de boor laten boren en weinig druk uitoefenen. Als je in plexiglas boort moet je zorgen dat de metaalboor niet nieuw uit de doos komt. Boor eerst een paar gaatjes in een houten plank. Wanneer alle gaatjes geboord zijn kunnen alle m3 boutjes er doorheen, de scharniertjes erop leggen, en de moertjes er op. De twee delen zitten nu vast aan elkaar en de kap is klaar.
Wij zijn erg tevreden met het resultaat. We hebben 18 mooie afgedekte, geïsoleerde aquaria, die erg makkelijk zijn in onderhoud. Bij eventuele ziektes, die gewoon altijd wel een keer komen, kunnen we direct isoleren en blijven problemen klein. Goed voorbereid voor een beheersbare kweek dus.
Bij deze is het garnalenparadijs geopend 😉