Van alle zoetwaterslakken zijn de Sulawesi slakken toch wel onze favoriet. Deze zoetwaterslak komt in veel verschillende vormen en kleuren voor en is redelijk groot (6 a 7 cm). Ze hebben een opvallende ”olifantensnuit” en grote loopvoet waarmee ze het aquarium doorspitten. Bij goede zorg zijn het actieve slakken die echt een toevoeging zijn in het aquarium.
Ondanks dat ze hartstikke leuk zijn om te houden in een aquarium, vragen ze wel veel nauwkeurige zorg. Waar de meeste slakken doorkomen met algen en afval van het aquarium, voeden wij deze slakken met hun eigen voedsel. Het is zeer belangrijk dat ze een aantal voedingsstoffen echt binnenkrijgen. Daarom hebben wij een gevarieerd menu voor ze samengesteld. Daar doen ze het goed op en we proberen onderstaande producten zo wisselend mogelijk aan te bieden:
– Rode bieten sticks
– Geblancheerde groente (zoals doperwten, wortels, boerenkool), deze hebben een hoog calciumgehalte en is erg belangrijk voor de slakken (slakkenhuis).
– Snailstixx (Dennerle Shrimp King)
– Algen
– Zachte aquariumplanten
De Sulawesi slak heeft veel ruimte nodig. Een aquarium bak van minimaal 60 cm is dan ook wel gewenst. Ze hebben graag warme temperaturen tussen de 27 en 29 graden Celsius. Onder de 25 graden Celsius zie je dat ze zich minder goed voelen. Ze worden minder actief en liggen vooral stil in hun huisje. Probeer dus een constante warme temperatuur te houden. De pH kan het beste tussen de 7 en 8,5 worden gehouden.
De Sulawesi slak is een eierlevendbarende slak. Ze krijgen maar een paar keer per jaar 1 jong. De voortplanting kan dus soms best lastig zijn. Voordeel hiervan wel is dat het nooit een slakkenplaag wordt. Het zijn best sociale dieren en ze zoeken regelmatig contact met elkaar. Het is dan ook beter om er minimaal 2 te houden, zodat ze gezelschap hebben.
2 reacties op “Sulawesi slakken (Tylomelania sp/Rabbit snails/Olifantenslak)”
Informatieve post!👌
Dank u 🙂