De voeding voor de vampierkrab is erg gevarieerd. Het is een echte alleseter/omnivoor. Ondanks dat ze best goed kunnen aanvallen, kiezen ze liever de makkelijke weg met eten. Ze ruimen oude restjes van de natuur op of pakken een makkelijke worm. Dit zie je ook terug in het paludarium.
Ze snoepen van de restjes die ze uit het water filteren, ze eten van het mos en soms jagen ze op een worm, larve, vliegje of krekel.
Zoals bij alle kreeft- en krabachtigen is het belangrijk calcium toe te voegen aan de maaltijd. Wij hebben meestal onderstaande producten op voorraad:
– Vissenvoer
– Diepvriesvoer (rode muggenlarve, Artemia)
– Crab cuisine
– Buffalo wormen (hebben ze erg graag!)
– Fruitvliegjes
– Calcium- en vitaminepoeder
– Pissebedden
– Springstaartjes
– Huiskrekels (hebben we meer voor de kikkers in huis, maar voor de krabben maken we ze soms bewusteloos/dood voor het geven)
Verder leggen we wel eens wat restjes groente, bijvoorbeeld een komkommertje of sla in de bak. Hier komen ze telkens een stukje van afhalen. Met de hand eten geven zijn ze (nog) te schuw voor.
Af en toe schudden we een paar krekels hard door het calcium- en vitaminepoeder. Dan kunnen de krabbetjes ze makkelijker vangen.
Krekels zijn erg voedzaam, maar levend moeilijk te vangen voor de vampierkrab. Op die manier hebben ze wat meer afwisseling.
De voedingswaarde per 100 gram van de huiskrekel:
– 69,1% uit ruw eiwit (ondersteunt groei en weefselherstel).
– 18,5% uit vetten (biedt energie en helpt bij opname van vitamines).
– 7,7% uit ruwe celstof (bevordert een goede spijsvertering)
– 4,8% uit ruw as (essentiële mineralen voor een gezonde ontwikkeling)