Om de kikkers zo veel mogelijk een uitgebalanceerd dieet te bieden is het belangrijk te variëren. De basis is toch wel de huiskrekel. Deze hebben ze graag en vinden ze leuk om op te jagen. Omdat het belangrijk is dat de kikkers ook voldoende calcium en vitamines binnen krijgen, moet dit aan het dieet worden toegevoegd. Dit kan met poeder dat je in een bekertje kunt doen, een paar krekels erbij, schudden tot de krekels wit zijn en dan eten maar!
Wij geven de krekels nog ”Bugburgers”. Dit is compleet voer voor insecten waardoor zij gezonder worden voor de kikkers. Deze zitten vol extra vitamines en mineralen.
Wij hebben onderstaande voedingsproducten altijd voorradig thuis:
– Huiskrekels (even goed letten op de maat! Alles wat tussen de ogen van de kikkers past kunnen ze eten. Bij aanschaf zijn de kikkers nog erg klein).
– Bugburgers
– Calcium- en vitaminepoeder amfibieën.
– Fruitvliegjes
– Buffalowormen
– Pissebedden
– Springstaartjes
De voedingswaarde per 100 gram van de huiskrekel is niet slecht. Deze bestaat voor:
– 69,1% uit ruw eiwit (ondersteunt groei en weefselherstel).
– 18,5% uit vetten (biedt energie en helpt bij opname van vitamines).
– 7,7% uit ruwe celstof (bevordert een goede spijsvertering)
– 4,8% uit ruw as (essentiële mineralen voor een gezonde ontwikkeling)
Een jonge kikker moet iedere dag gevoerd worden. Een volwassen kikker om de dag. Voor de afwisseling kan gekozen worden om een paar fruitvliegjes uit te zetten in het paludarium. Dit zijn kleine hapjes en hierdoor vervelen ze zich niet snel in de avonduren. Helaas is het wel altijd zo bij fruitvliegjes; al let je nog zo goed op, er altijd nog enkele zullen ontsnappen.
Bij veel dierenspeciaalzaken kun je een wekelijkste bestelling met levend voer doen. Dit werkt vaak het makkelijkst. Je kan er ook voor kiezen zelf krekels te kweken. Hier ben ik momenteel zelf onderzoek naar aan het doen of dit rendabel is voor eigen gebruik of dat het simpelweg de moeite niet waard.
Om gedisciplineerd te blijven voeren, maken wij gebruik van een wekelijks voedingsschema. Hierdoor weten we precies wat er bij alle kikkers in gaat. Omdat wormen erg vet zijn moet er op gelet worden dat deze niet te veel gegeten worden. Kikkers hebben snel de neiging overgewicht te krijgen in gevangenschap. Voer altijd in de avonduren. Dit hoort bij het natuurlijk gedrag van de kikker, aangezien het een nachtdier is. Onze jonge kikkers voeden wij nog iedere dag. Wanneer ze volwassen zijn kan dit om de dag.
Aangezien de kikker een doorlatende huid heeft, is het verstandig om ‘m zo min mogelijk met de hand aan te raken. Uiteraard mogen ze gerust een keertje aangeraakt worden, maar maak er geen gewoonte van. Wanneer het toch nodig is, draag dan rubberen handschoenen.
Wij voeden ze meestal met een voederpincet. Hier kun je ook rubbertjes opzetten zodat ze hun bek niet beschadigen tijdens het voeren.
De ene kikker vind het wel fijn met pincet, de ander doet het liever zelf. Dat is even aankijken.